Добре дошли

130 СУ „Стефан Караджа“ притежава повече от половин век история, изпълнена с успехи и постижения в областта на образованието, спорта и културата. От създаването си през средата на миналия век до днес, освен награди и отличия, ние развиваме иновации в сферата на образованието…

УЧИМ В МУЗЕЯ

На 15 март учениците от 5 и 6 клас посетиха Националния Природонаучен музей придружени от г-жа Ирена Петрова и г-н Методи Николов. В инициативата участва и представител на родителите – г-жа Десислава Вучева. Учениците се запознаха с историята на музея и изложените обекти на живата и неживата природа.

МАТЕМАТИКА ЗА ВСЕКИ

На 14.03.2023 г . в 130. СУ „Стефан Караджа“ за първи път чествахме Световния ден на математиката под мотото „Математика за всеки“. Включиха се учениците от 1, 2, 3, 4, 5 и 6 клас. Празникът бе организиран от г-жа Ирена Петрова и г-жа Цветанка Младенова със съдействието на г-жа Василка Атанасова, г-жа Ваня Златкова и г-жа Паола Александрова.

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ – УЧАСТНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ТВОРБИ

Традициите сред учениците в 130. СУ „Стефан Караджа“ са живи! За народния празник Сирни Заговезни тази година учениците от начален етап изработиха кукерски маски, с които украсиха класните си стаи и фоайето на втория етаж.

Учениците от пети клас също изработиха маски, с които се включиха в Общинския конкурс „Сирни Заговезни“. Анкета сред по-големите ученици показва, че 85% от анкетираните са поискали прошка от родителите си.

Талантливите ученици от 2 клас на 130. СУ „Стефан Караджа“ създадоха дигитален поздрав за 1. март.

Талантливите   ученици   от   5  клас на   130. СУ „Стефан Караджа“  с   любопитство   и   голям   интерес   посещават клуб по “ АРТ МАТЕМАТИКА“ с ръководител г-жа Петрова.    Насладете се  на творбите им, съчетаващи пъстра   палитра от техники, жанрове, сюжети и образи пречупени през призмата на математически понятия. Творбите им са модерен поглед към математиката, представена в цветове и линии.   Скучната математика е пречупена през погледа на хората на изкуството – малките художници. Математическите художествени проекти са чудесен начин за развитие на креативност и компетентности.

Тържество по случай сто и петдесетата годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски се състоя на 16 февруари 2023 г.

В него взеха участие ученици от начален и прогимназиален етап с биографични данни и с рецитал на стихове за неговото величие, а по-големите писаха есе на тема „България се нуждае от такива герои като Левски“. Потомците на Караджата доказаха, че Левски е оставил светъл пример, който да следваме и че не е напразно пропиляно времето му, в което е събирал тайни комитети и се е жертвал в името на Отечеството за равенство между хората и за свободата им.

България има нужда от такива герои като Левски

Есе на Галена Василева – 8 а клас

Васил Левски! За Апостола на българската свобода могат да се кажат много и различни неща. Повечето от тях вече са изречени. Да се пише за Левски е още по-трудна задача- той е идеален образ, дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин. Името му е синоним на свободата и на дълбоката вяра в Идеала.

Виж целия текст

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР „ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“

148 години от гибелта на Васил Левски

Поклон, Апостоле

Зоодетективи

Малките зоодетективи от II А клас с класен ръководител госпожа Емилия Ганева ни представиха своя проект „Какви птици видях през прозореца“

КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ

На 29.01.2021 г. учениците от 7., 8., 10., 11. и 12. клас от 130. СУ „Стефан Караджа“ се включиха в онлайн лекция на тема „Кариерно ориентиране в гейм индустрията“. Лекторите Мартин Халачев и Антоний Христов от ARC Academy представиха историята на игрите, от първата настолна до тези, които се създават и играят днес. Учениците бяха запознати с възможностите на гейм индустрията по света и в България. Специалистите от ARC Academy дискутираха с учениците възможностите за кариерно развитие в сферата и различните роли, участващи в създаването на видео игрите.

11 февруари – Международен ден за безопасен интернет

Денят за безопасен интернет се отбелязва за първи път през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия. В България се отбелязва 2007 г.

Учениците от 8 клас в 130. СУ „Стефан Караджа“ отбелязаха Международния ден за безопасен интернет. Обсъдени бяха правилата за сигурност в интернет. Ученичката Марина Иванова от VIII A клас представи презентация на тема „Правила за безопасност в мрежата“.

СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

И през учебната 2019/2020 г. учениците ни се представиха много добре на ученическите игри.

Запазиха традицията на шампиони в „Бадминтона“, като завоюваха първо място във всички възрастови групи.

В ЧАСОВЕТЕ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

След като усвоиха знанията за небесните тела, учениците от IV А клас направиха макети на Слънчевата система. Браво на учениците и на класния им ръководител госпожа Елена Цанкова.

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Днес 130 СУ „Стефан Караджа“ получи дарение от 20 броя лаптопи.

Елена Младенова – директор на 130 СУ изказва огромна благодарност на екипа на фирма Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис ЕООД, които ни дариха така необходимата за нас компютърна техника.

Благодарим Ви за подадената ръка!

Образователни материали чрез Министерство на здравеопазването от СЗО и УНИЦЕФ за деца и ученици във връзка с COVID-19

Уважаеми родители,

Предоставяме ви образователни материали преведени на български език от СЗО и УНИЦЕФ за деца и родители във връзка с COVID-19, които ще бъдат от помощ за родителите на децата и учениците.

Не е препоръчително децата да четат книгата „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19“ самостоятелно, без подкрепата на родител, учител или друго лице, полагащо грижи за детето.

Приложение:
1. Писмо на зместник-министър на здравеопазването на Република България
2. „Родителството в условията на COVID-19“ – 6 файла – файл 1, файл 2, файл 3, файл 4, файл 5 и файл 6.
3. Книжката „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19“.

Новини и събития

Тържествено откриване на новата учебна 2020/2021 година.

Връчване на дипломи и тържествено изпращане на абитуриентите.